Hur spara in på penselkontot?När man pysslar så får man ofta ett antal penslar använda till lite av varje. Även billiga penslar kostar en slant om man bara använder dem en eller två gånger. Så det kan vara väl lönt att försöka hålla dem i skick ett tag.

Eftersom man använder dem till olika saker så kan det bli några stycken med tiden. Man vill ju inte gärna blanda penslar som använts till olika kulörer. Dessutom så finns det mängder med olika typer av färg. Vattenlöslig färg, ofta för inomhusbruk, naftalöslig färg, till exempel oljefärg, lack, metallfärg -som hammarlack med mera. Sedan har man rostskyddsfärg, primer etc.

För att det inte ska kosta lika mycket i lacknafta som penslarna kostar så behöver man se till att inte lacknaftan avdunstar. Man kan sätta penseln i en burk och trä en plastpåse över, men naftan försvinner ändå efter någon vecka eller två, så man får hålla på och fylla på ganska ofta.

Ska man bara spara penseln över natten så räcker det med att stoppa den i en plastpåse och lägga den i frysen. Där klarar den sig någon /några dagar.

Men vill man ha en pensel tillgänglig under en längre tid så behöver man fixa en lösning som är relativt tät mot avdunstning, men ändå enkel att hantera.

Penseln klarar sig nästan hur länge som helst, men det som händer, speciellt med naftalöslig färg är att det med tiden blir “klet” i penseln, ungefär som en tjock gröt, om man sparat den i en månad eller längre. Det går att slå av och sedan torka penseln med ett papper eller trasa. Denna “gröt” bildas även i botten på en burk efter ett tag, men det är bara att krafsa ur med något. Jag brukar hälla av det bland papper och annat som suger åt sig eventuell nafta. Sedan dunstar den och man kan slänga skräpet i soporna. Dock är det ju ingen idé att spara penslar som man inte avser att använda igen inom en snar framtid, så det brukar inte vara något stort problem.

målarburk
Att ta en plåtsax och klippa upp en flik på en tom målarburk fungerar bra, men det går åt relativt mycket lacknafta då burken är stor. Fördelen är att den står stadigt.
glasburk
Nästan lika enkelt är det att göra ett hål i locket på en gammal glasburk. Hittar man en burk i lagom format så går det åt väsentligt mycket mindre nafta. Vilket är bra ekonomiskt, men också ur miljösynpunkt, och i fall man råkar slå ut den 😉
rostomvandlare
För mindre penslar så är det enklast att borra ett hål i locket och trä ner penseln i. Burken blir ganska tät och spiller inte mycket ens om den råkar vippa.
rostomvandlareStor
Skulle man behöva ha i fler penslar så kan man klippa eller slipa ur ett jack i sidan på locket. Det går lätt att skruva på det ändå. Jag använde bänkslipen för att slipa ur jacket, då locket på denna burk spricker väldigt lätt om man försöker klippa i det med en tång. Det påverkar inte bänkslipen, men det luktar skunk när man gör det 🙁
naftaburk
En gammal lacknaftaflaska kan få nytt liv om man klipper bort mellandelen och använder botten som burk, och överdelen som lock. Det blir väldigt tätt och bra och ganska stadigt. Locket sitter kvar förvånansvärt bra.
naftaStor
Behöver man ha en lite större öppning för penselskaftet så kan man klippa bort en bit av toppen också.
klipp
Enklast är att klippa med en vass sax. Man kan göra ett hål med en mattkniv eller dylikt först. En vass morakniv fungerar också.

samling2

Här är några varianter som fungerar. Med tiden så kan det bli en liten kollektion 😉