Täck över dina grejor så håller de längreVissa saker är lite svåra att förvara inomhus. Dessutom kanske man inte har plats för att förvara allt inomhus. Jag brukar täcka över trädgårdsmöbler och större maskiner istället för att släpa dem fram och tillbaka och låta dem ta värdefull plats inomhus. Problemet med att täcka över saker brukar vara att få täckningen att sitta kvar när det börjar blåsa. Man vill ju helst inte behöva hämta presenningar och annat hos grannen. Jag har provat ett antal varianter genom åren, men det som har fungerat överlägset bäst är att använda gamla plastdunkar. Man brukar få ganska många sådana efter ett tag, om man sparar dem vill säga.

En plastdunk fylld med vanligt vatten och sedan något slags snöre och en karbinhake är en variant som är väldigt smidig. Det är enkelt att ställa undan dunkarna när de inte behövs, och lika snabbt att haka fast dem i öglorna på presenning eller annan täckning.

karbinhake

klyv
Dunkarna fungerar bra till att hålla en presenning på plats. I detta fall för att täcka över vedklyven mellan gångerna.

Här har jag fyllt upp en dunk med vatten. Viktigt är att inte fylla den för full, då vattnet expanderar när det fryser och kan spräcka dunken. Sedan läcker det ut när det tinar… Då har du ingen vikt längre. 🙁 Ett starkt uv-tåligt snöre är ett måste. Jag har använt lite kabelstumpar. De håller i en evighet till detta. Sedan krävs en karbinhake. Jag beställde ett gäng via aliexpress då jag behövde rätt många, men det finns att köpa lite överallt. Det blir hållbart och billigast att köpa dem i aluminium. Rostfritt fungerar också bra, men förzinkade brukar börja rosta och kärva redan efter en vinter, så det är ingen bra lösning. Dessutom missfärgar rost om det ligger emot till exempel ett altangolv eller liknande. Det kan bli en tråkig överraskning när vintern är över.

sågÄven vedkapan täcker jag över. Till den använde jag en täckning som egentligen är avsedd för en gasolgrill. Men den passade utmärkt. Ibland får man improvisera lite ;).

Trädgårdsmöblerna täcker jag bara på vintern, för att slippa ta in dem.

Man skulle kunna fylla dunkarna med sand eller annat, men vatten är smidigt. Dessutom så blir det minimalt med besvär ifall en dunk skulle gå sönder. Då är det ju bara att slänga den i plaståtervinningen och fylla upp en ny dunk. Karbinhaken flyttar man givetvis över först.